Rapport: Etnisk minoritetsstress på arbejdspladsen
Det har store sundhedsmæssige konsekvenser at blive udsat for diskrimination og racisme på arbejdspladsen
Af Foreningen Lige Adgang
Hovedpine, manglende appetit, angst, vrede og tankemylder. Det er bare nogle af symptomerne, som mennesker med etnisk minoritetsbaggrund oplever, når de i længere tid har været udsat for diskrimination og racisme på arbejdspladsen. Belastningsreaktionen, som er en ekstra stressfaktor ud over den generelle stress, vi kender fra arbejdslivet, kaldes etnisk minoritetsstress.
Begrebet er nyt i Danmark, og Foreningen Lige Adgang har netop udgivet en rapport om begrebet på danske arbejdspladser, og det ser ikke godt ud for trivslen for minoritetsetniske ansatte. Rapporten viser bl.a., at:
74,7% siger, at det påvirker deres generelle trivsel på arbejdspladsen at blive udsat for diskrimination i form af fordomme, kommentarer og ”jokes”.
Og 90,1% oplever følelsesmæssige reaktioner som eksempelvis angst, vrede, tristhed, modløshed, tankemylder, frustration og/eller magtesløshed.
Belastningen går både ud over den fysiske og psykiske sundhed, og påvirker samtidig relationerne på arbejdspladsen, da mange ender med at trække sig fra både hverdagen og sociale arrangementer.
Stressen kan blive udløst af mange forskellige faktorer, men kan bl.a. opstå efter mange oplevelser med det, man kan kalde “hverdagsracisme”; små kommentarer eller “jokes”, der ofte har diskriminerende eller racistisk karakter.
Måden hvorpå politikere og medier omtaler etniske minoriteter har også en indvirkning på, hvordan etniske minoriteter trives på arbejdspladsen, og mange oplever, at de skal forsvare de valg, som andre etniske minoriteter tager. Lige fra hvad de spiser eller ikke spiser, til hvorfor nogle har begået et terrorangreb. Derudover oplever etniske minoriteter, at de skal overperforme på arbejdspladsen, så de på den måde ikke afspejler den ofte negative stereotyp af en minoritetsetnisk person. Det fører til, at kroppen er i konstant beredskab, en hyper årvågenhed og dermed en stresstilstand.
Tilmed oplever mange, at når de prøver at sige fra, bliver det ikke anerkendt af arbejdspladsens ledere eller kollegaer, hvilket yderligere kan føre til en følelse af at være alene om situationen.
Nadiim Nafei (han/ham) har selv oplevet etnisk minoritetsstress og siger:
“Jeg har fra mit allerførste arbejde i teenageårene oplevet diskrimination, og til tider har jeg følt mig nærmest overvåget. Den dag i dag, er jeg fortsat opmærksom på, at andre kan have stereotype fordomme om mig. Jeg tager derfor ofte mig selv i at overkompensere på arbejde for eksempel ved at arbejde ekstra hårdt eller længe, så jeg ikke bekræfter nogle negative fordomme om etniske minoriteter.”
Undersøgelsen er støttet af Velliv Foreningen og udarbejdet af Foreningen Lige Adgang i samarbejde med Psykologfagligt Netværk imod Diskrimination.
For mere information kontakt venligst:
Muneeza Rosendahl, direktør, Foreningen Lige Adgang på tlf. 2248 3380 eller e-mail mr@ligeadgang.dk